در صنعت و صنایع تولید و بسته بندی سرعت، دقت و بهینه سازی فرآیند ها در کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری نقش مهمی دارند. از مهمترین تجهیزات صنعتی و بسته بندی در خط تولید انواع محصولات خوراکی، دارویی، شیمیایی و بهداشتی، دستگاه پرکن است. اما این سؤال اصلی ومهم برای بسیاری از خریداران پیش می آید:
دستگاه پرکن اتومات بهتر است یا نیمه اتومات؟
برای پاسخ به این پرسش، ابتدا باید با عملکرد و کاربرد انواع دستگاه های پرکن آشنا شویم؛ سپس تفاوت های اصلی بین مدل های اتوماتیک و نیمه اتوماتیک را بررسی خواهیم کرد.
دستگاه پرکن چیست و چه کاربردی دارد؟
دستگاه پرکن، همان طور که از نامش پیداست، وظیفه دارد حجم یا وزن مشخصی از یک ماده (مایع، پودری، گرانولی و…) را درون بسته بندی مورد نظر (بطری، قوطی، ساشه، پاکت، ظرف و…) پر کند. این عملیات ممکن است به صورت دستی، نیمه اتومات یا کاملاً اتوماتیک انجام شود.
🟩زامکو بهترین سازنده و مرکز فروش دستگاه بسته بندی در ایران!
آشنایی با انواع دستگاه های پرکن
دستگاه های پرکن به دلیل تنوع زیاد مواد مصرفی، در مدل ها و مکانیزم های مختلف طراحی می شوند:
1. دستگاه پرکن پودری
این دستگاه برای بسته بندی انواع پودرها مانند آرد، نسکافه، قهوه، شیرخشک، زردچوبه، داروهای گیاهی، پودر ژله، مکمل های بدنسازی، ادویه جات و… مورد استفاده قرار می گیرد. پرکن پودری به دو شکل رایج وجود دارد:
- پرکن پودری حجمی بدون توزین: اندازه گیری بر اساس حجم مشخص شامل انواع دستگاه کیسه پرکن حجمی و قوطی پرکن ها.
- پرکن پودری وزنی یا توزین دار: اندازه گیری بر اساس وزن دقیق مناسب برای بسته بندی محصولات طبق وزنی خاص و همچنین شامل انوع پر کن کیسه ای و دستگاه قوطی پرکن.
مکانیزم انتقال پودر در دستگاهها معمولاً با سیستم مارپیچ (اسکرو) یا ویبراتور انجام می شود.
2. دستگاه پرکن مایعات
این مدل برای پر کردن بطری ها یا ظروف با انواع مایعاتی چون آب، آبمیوه، شربت، مواد شوینده، عرقیجات، شیر، روغن، محلول ضدعفونی کننده و… کاربرد دارد. این دستگاه ها در دو نوع اصلی تولید می شوند:
- پرکن ثقلی: مناسب مایعات رقیق
- پرکن پیستونی یا پمپی: مناسب مایعات غلیظ مانند عسل و سس.
🟩مشاهده کنید: لیست قیمت دستگاه پرکن مایعات
3. دستگاه پرکن گرانولی
برای مواد گرانولی مانند حبوبات، خشکبار، شکر، نمک، مواد دارویی دانه درشت، شکلات چیپسی، دانه قهوه، سویا، جو پرک شده و… از دستگاه های پرکن گرانولی استفاده می شود. این دستگاه ها معمولاً با سیستم های توزین چند کله، حجمی (پیمانه ای) یا ویبراتوری عمل می کنند.
🟩بخوانید: لیست قیمت دستگاه پرکن گرانولی
4. دستگاه پرکن ساشه ای (تک نفره)
ساشه ها پاکت های کوچک و یک بار مصرف هستند که برای بسته بندی چاشنی ها، پودرها، داروهای خوراکی، ژل، سس، شامپو، عسل و… استفاده می شوند. دستگاه های پرکن ساشه ای معمولاً به صورت کاملاً اتوماتیک طراحی می شوند و شامل سه مرحله هستند:
🟩مشاهده نمائید: قیمت دستگاه ساشه
- شکل دهی پاکت.
- پر کردن.
- دوخت و خروج محصول نهایی.
تفاوت های دستگاه پرکن اتومات و نیمه اتومات
حالا که با مدل های مختلف پرکن آشنا شدیم، بیایید تفاوت کلیدی میان پرکن های اتوماتیک و نیمه اتوماتیک را بررسی کنیم:
ویژگی ها | پرکن اتومات | پرکن نیمه اتومات |
سرعت تولید: | بسیار بالا، مناسب تولید انبوه | مناسب کسب وکارهای متوسط و کوچک |
نیاز به اپراتور: | حداقل نیاز (فقط نظارت) | نیاز به اپراتور برای هر واحد پرکنی |
دقت و یکنواختی: | بالا و یکنواخت | بستگی به تجربه اپراتور دارد |
قیمت دستگاه: | بالاتر | مقرون به صرفه تر |
فضای مورد نیاز: | بیشتر | کمتر، مناسب محیط های کوچک |
اتوماسیون و عملکرد: | هوشمند، قابل اتصال به خطوط دیگر | ساده و مکانیکی یا الکترومکانیکی |
هزینه نگهداری: | بالاتر | کمتر و تعمیرات ساده تر |
کدام دستگاه پرکن برای شما مناسب است؟
انتخاب بین پرکن اتومات و نیمه اتومات به موارد زیر بستگی دارد:
- حجم تولید روزانه
- نوع ماده مورد بسته بندی
- سرمایه اولیه و بودجه خرید
- میزان فضای در دسترس
- برنامه توسعه آینده کسب وکار
اگر شما در حال راه اندازی خط تولید صنعتی با ظرفیت بالا هستید و می خواهید محصولات را با سرعت و دقت بالا بسته بندی کنید، دستگاه پرکن اتوماتیک گزینه ای ایده آل است. اما اگر در حال شروع یک کسب وکار خانگی، کارگاهی یا تولید کم تیراژ هستید، پرکن نیمه اتومات با هزینه کمتر، انتخابی مقرون به صرفه تر خواهد بود.
دستگاه های نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک وجود دارد که همه آنها را می توانید در طیف وسیعی از بهترین دستگاه پرکن بیابید. هر دو دستگاه پرکن نیمه اتوماتیک و تمام اتومات برای عملیات در مقیاس بزرگ مناسب تر هستند. پودرهایی مانند شکر، نمک و سایر پودرهای لوازم آرایشی و بهداشتی و همچنین صنایع شیمیایی نیاز به پرکننده پودری مخصوص دارند. برای پودرهای خاص، پرکننده وزن ارتعاشی مناسب تر است. از طرف دیگر پرکننده های کپسول در داروسازی و همچنین صنایع غذایی و کشاورزی کاربرد دارند. اگر با مواد با ویسکوزیته بالا مانند کرم، خمیر یا ژل کار می کنید، ممکن است پرکننده پمپ جابجایی مثبت مفید باشد.
نقل شده از سایت ALIBABA / انتخاب بهترین دستگاه پرکن
پیشنهاد برند زامکو برای خرید دستگاه پرکن مناسب
زامکو به عنوان یکی از برندهای پیشتاز در طراحی و تولید دستگاه های پرکن پودری، مایعات، گرانولی، ساشه ای و… طیف گسترده ای از محصولات اتومات و نیمه اتومات را متناسب با نیاز صنایع مختلف ارائه می دهد. تمام دستگاه های زامکو با رعایت استانداردهای بهداشتی، استفاده از متریال باکیفیت، و طراحی کاربردی، در کارخانه های داخلی تولید می شوند و قابلیت سفارشی سازی برای حجم، ظرفیت و نوع ماده دارند.
جمع بندی: تفاوت دستگاه پرکن اتومات و نیمه اتومات در یک نگاه
- پرکن اتوماتیک مناسب تولید انبوه و خطوط پیوسته.
- پرکن نیمه اتوماتیک مناسب کارگاه ها، مشاغل خانگی و تولید محدود.
- تنوع در پرکن های پودری، مایعات، گرانولی، ساشه ای و حجمی.
- انتخاب مدل مناسب به حجم تولید، نوع ماده، بودجه و فضای کاری بستگی دارد.
جهت مشاوره خرید و استعلام و دریافت لیست قیمت دستگاه های پرکن و بسته بندی همین حالا با شماره های داخل سایت تماس بگیرید. زامکو بهترین طراح و تولید کننده ماشین آلات صنعتی ماشین آلات پرکن و تجهیزات بسته بندی در ایران.
پرسش و پاسخ
- کدام دستگاه پرکن برای شما مناسب است؟
اگر شما در حال راه اندازی خط تولید صنعتی با ظرفیت بالا هستید و می خواهید محصولات را با سرعت و دقت بالا بسته بندی کنید، دستگاه پرکن اتوماتیک گزینه ای ایده آل است. اما اگر در حال شروع یک کسب وکار خانگی، کارگاهی یا تولید کم تیراژ هستید، پرکن نیمه اتومات با هزینه کمتر، انتخابی مقرون به صرفه تر خواهد بود.
- مکانیزم انتقال پودر در دستگاه پرکن پودری به چه صورت است؟
معمولاً با سیستم مارپیچ (اسکرو) یا ویبراتور انجام می شود.
- تفاوت دستگاه پرکن اتومات و نیمه اتوماتیک در چیست؟
رکن اتوماتیک مناسب تولید انبوه و خطوط پیوسته. پرکن نیمه اتوماتیک مناسب کارگاه ها، مشاغل خانگی و تولید محدود. تنوع در پرکن های پودری، مایعات، گرانولی، ساشه ای و حجمی. انتخاب مدل مناسب به حجم تولید، نوع ماده، بودجه و فضای کاری بستگی دارد.